OPERA


OBS! INSTÄLLD

TOSCA

Speltid 3 tim 30 min.

Tosca är en italiensk opera i tre akter med musik av Giacomo Puccini och libretto av Luigi Illica och Giuseppe Giacosa. Librettot baserar sig på Victorien Sardous drama i fem akter La Tosca.

Handlingen är förlagd till Rom omkring år 1800. Napoleon har trängt in i Norditalien och anhängare av revolutionens ideal i hela Italien önskar honom i tysthet välkommen. De makthavande försöker trycka ned Napoleonanhängarna genom terror, och dödsdomar hör till vardagen.

Handling

Handlingen utspelas i Rom i juni 1800.

Akt I

Interiören av Sant’Andrea della Valle

Första akten äger rum i kyrkan Sant’Andrea della Valle. Den politiske fången Angelotti har flytt från fängelset Castel Sant’Angelo och tagit sin tillflykt till släktkapellet i kyrkan. Hans syster markisinnan Attavanti har tidigare varit i kyrkan och bett för att han skulle friges och då ovetande fått stå modell för konstnären Mario Cavaradossis porträtt av Maria Magdalena. Just när Angelotti gömt sig i kapellet kommer konstnären till kyrkan för att fortsätta sitt arbete med porträttet. Han tar en paus och jämför porträttet med sin älskade, operadivan Floria Tosca, Recondita armonia (Jag målar som jag känner). En sakristan som assisterat honom lämnar kyrkan varpå Angelotti kommer ut ur kapellet. Cavaradossi och Angelotti är vänner sedan tidigare och konstnären lovar att hjälpa flyktingen.

Tosca avbryter dem när hon kommer till kyrkan för att stämma träff med Cavaradossi efter hennes framträdande under kvällen, Mario! Mario! Mario!. Hon är dock mycket svartsjuk och har fattat misstankar eftersom hon hörde Cavaradossi tala med någon när hon kom, och porträttet av madonnan är bekant. Hon misstänker att han har en annan kvinna. Cavaradossi försäkrar att så inte är fallet, och till slut lämnar hon kyrkan…

https://www.youtube.com/watch?v=F4aMFgHzd-0