OPERA


Våra operasändningar från Metropolitan i New York kommer att återupptas med början lördagen den18 mars kl. 17.00 då vi sänder Richard Wagners operaLohengrin”.

Liksom tidigare inkluderar vi alkoholfritt ”bubbel” med enkelt tilltugg I priset, 250kr, (som förövrigt är detsamma som på andra biografer). Passa på att i samband med biljettköpet beställa vår egen ”hovmästare” Daniel Bogsveens kompromisslösa räksmörgås att avnjutas I pausen, kanske med ett glas vin.   VÄLKOMMEN!

Lohengrin

är en romantisk opera i tre akter med musik och libretto av Richard Wagner. Den uruppfördes i Weimar den 28 augusti 1850. Lohengrin blev snart en publiksucce’ och genombrottsverk för Wagner.                                                                    Lohengrin var huvudpersonen i en medelhögtysk dikt med samma namn från omkring 1290 med utgångspunkt i sägner från Kleves, Brabants och Lothringens furstehus liksom i sägner om Henrik Fågelfängaren, Arthursagan och diktning om Graal.                  Hjälten namn är identiskt med Garin le Loherain (Garin lothringaren), en person som förekommer ì flera franska ”Chanson de geste”. Enligt dikten från 1290 skickas Lohengrin, som är en Graalriddare och son till Perceval, i ett av en svan draget skepp till Antwerpen för att för Elsa av Brabant kämpa mot Fredrik av Telramunt, som vill tvinga henne till giftermål. Lohengrin segrar, gifter sig med Elsa på villkor att hon inte frågar honom om hans namn och härkomst och kämpar därefter framgångsrikt mot ungrare och saracener. När Elsa ställer den förbjudna frågan avslöjar Lohengrin för henne och kungen vem han är och far bort med svanen för att aldrig återvända.

 

              Lördagen den 15 april kl. 18.00          sänder vi operan ”Rosenkavaljeren”

Biljettpris 250kr (inkl. alk.fritt ”bubbel” med tilltugg). Beställ gärna Daniel Bogsveens berömda räksmörgås att avnjutas I pausen.

Rosenkavaljeren, opus 59, är en tysk opera (komedi för musik) i tre akter med musik av Richard Strauss och libretto av Hugo von Hofmannsthal. Operan är en av Strauss populäraste och i den finns avsiktliga temperaments- och miljömässiga likheter med Wolfgang Amadeus Mozarts opera ”Figaros bröllop”. Det var den första Straussoperan i neoklassisk form efter hans totalt raffinerade operaextravaganser Salome (1904-95) och Ekektra (1906-08).

 

Lördagen den 20 maj kl. 19.00 sänder vi  operan ”Don Giovanni”

Lördagen den  3 juni kl. 19.00 sänder vi  operan Trollflöjten