Arkiv


  • Historia
Recensioner

Alberta Stonwell

Doug Seegers

Loosers (Emma Juntila)

ShakerClub
Årets succé (2019) Jamilla Boccacio

David Rovics


Historia

Folkets Hus i Smedjebacken
I slutet av 1800-talet började arbetarrörelsen med inspiration från Tyskland att organisera sig fackligt, men de här värderingarna var tabu på den tiden och man släpptes inte in för att ha möten i offentliga lokaler. Det var av den anledningen som man bildade Folkets Hus – tänkt som ett forum där arbetarklassen skulle kunna hålla sina möten och föra fram sina åsikter.
Vid tiden runt sekelskiftet 1900 bildades de fackliga och politiska organisationerna i norrbärkebygden och vid ett sammanträde med Norrbärkes förenade fackföreningar den 25 oktober 1903 föredrogs en skrivelse från den ett år tidigare bildade Järn & Metalls avdelning där man föreslog åtgärder för anskaffande av en Folkets Park eller ett Folkets Hus.
Samorganisationen tillsatte en kommitté för att utreda frågan och ett år senare kunde den meddela, att ett två tunnland stort område till en Folkets Park hade inköpts på Stegelbacken för en kostnad av 2 000kr. Markköpet avslutades den 13 juni 1904.
En parkkommitté utsågs av Norrbärke fackföreningars samorganisation och en dansbana byggdes på det nya parkområdet som invigdes midsommaren 1904. Den dansbanan blev den första samlingslokalen för ortens arbetarrörelse. Fester och andra sammankomster kunde hållas vintertid tack vare att dansbanan kunde förses med luckor för de öppna delarna. Under dansbanans golv fanns köksutrymmen.
Vid ett möte den 27 juli 1904 valdes en interimstyrelse och den 4 december 1904 konstituerades Föreningen Folkets Hus u.p.a.
Ett av byggmästare K E Dané utarbetat förslag till Folkets Hus antogs vid ett styrelsemöte den 8 augusti 1909. Grunden beräknades kosta 5 000kr och påbörjades omedelbart.
Samma år pågick storstrejken, men frivillig arbetskraft ställde upp mot ett mål mat för fyra timmars arbete. I oktober var grunden färdig och kostnaden stannade vid 3 000kr. När Folkets Hus i mars 1910 i det närmaste var färdigt var kostnaden uppe i 40 000kr.
Invigningen skedde i oktober 1910 med en festföreställning av Knut Lindroths operettsällskap, som uppförde “Greven av Luxemburg” inför fullsatt salong.
A-salen med 567 sittplatser och extra stora scenutrymmen hörde då till landets större samlingslokaler. De stora teatersällskapen stod i kö för att få spela i Smedjebacken.
Även Folkets Park byggdes ut med kiosker och sittplatser. Runt hela parkområdet uppfördes plank, som senare byttes ut mot trådstaket. Slutliga kostnaden för Folkets Hus och Folkets Park blev 70 000kr.
Vid en katastrofbrand lördagen den 8 september 1935 jämnades Folkets Hus med marken.
För att få tillfälliga lokaler köptes Kjellgrenska fastigheten in för 30 000kr.
Arkitekt Helge Zimdahl ritade ett nytt Folkets Hus med placering på Stegelbacken mot Kolbäcksån. Kostnadsberäkningen stannade på 270 000kr. Livliga diskussioner följde, men det ansägs omöjligt att genomföra ekonomiskt.
Kjellgrenska fastigheten såldes och tomt köptes istället efter Vasagatan, centralt i köpingen. 1937 påbörjades ett nytt Folkets Hus med en kombinerad mötes- och biograflokal samt vaktmästarbostad för 170 000kr
Nästa utbyggnadsetapp kom 1950 och kostade 500 000kr. Då erhölls en pampig festsal rymmande 600 personer, konditori med serveringslokaler, egen bagerirörelse och en mängd kontorslokaler. Ekonomin klarades genom att ortens industriarbetare ställde upp och bidrog till ökning av produktionen genom söndagsarbete. Både Trettondagen och Kristi Himmelfärdsdagen var maskinerna igång för Folkets Hus räkning. Tack vare denna insats fick föreningen byggnadstillstånd. Arbetarnas insats omsattes i andelar i Folkets Hus. Smedjebackens köping anslog 50 000kr, Smedjebackens Valsverk 20 000kr, Norrbärke kommun 7 000kr och Morgårdshammaes verksrad 6 000kr. Genom alla dessa insatser kunde behövliga lån erhållas.
Efter den tillbyggnad för 16 miljoner kronor, som invigdes 1978 har Folkets Hus, Smedjebacken verkligen gjort skäl för sin uppgift som kulturcentrum.
Främst fick Smedjebacken moderna bibliotekslokaler med betydligt utökad service för låntagarna.
Dala-Demokraten fick förnämliga redaktionslokaler.
Försäkringskassan fick nya lkaler intill biblioteket.
Ahlbäckssalen blev en kombinerad konst- och sammanträdeslokal.
En rad konferens-, kontors- och studierum inreddes.
Restaurang- och caféverksamheten var de första åren omfattande med en omsättning på ca 700 000kr.
Ett konferenshotell med 22 rum stod till förfogande.
Bageriverksamheten var så gott som den enda i Smedjebacken.
Denna stora satsning medförde givetvis en stor ekonomisk påfrestning. Kommunen bidrog därför till driften med 2 miljoner kr/år.
Mycket har hänt de senaste åren och idag är det VBU, VästerBergslagens Utbildningscentrum som verkar i de flesta lokaler.

Historien visar att vi som verkar idag har ett arv att förvalta. Dagens samhälle påverkas av krafter som gör att vi förutom att förvalta även måste bidra med vår egen vision av vad Folkets Hus ska stå upp för, för att föra arvet vidare.
Därför har styrelsen för Smedjebackens Folkets Hus förening och andelsägarnas årsstämma antagit en policy för verksamheten som innebär att alla är välkomna, även människor som har en annan politisk åsikt. Däremot är det helt uteslutet att inom Folkets Hus lokaler framföra rasistiska, homofoba, sexistiska, eller främligsfientliga åsikter. Likaså att bära dylika symboler.
Den som hyr Folkets Hus lokaler måste godta och skriva under vår lokaluthyrningspolicy (se do).

 


Recensioner

Alberta Stonewell

Den 30 november 2019 bjöd Anki Källström och Patrik Steen
från Borlänge på en musikhistorisk bluesresa från den nordamerikanska södern.
Plats – foajén Folkets Hus Smedjebacken
Entré 100kr
Mat i form av het Chiligryta serverades och puben med fullständiga rättigheter var öppen.
Alltför få hade uppmärksammat eventet och bidragande orsaker kan ha varit att annonseringen inte nått fram då de ännu är relativt okända och vi hade kanske kunnat formulera oss annorlunda.
Röster från facebook:
Jan-Erik Falkengren den 30 nov. 19:17
“Pubkväll på folkan”, “Pågår för fullt”, “Skön musik”, “fantastisk chili”,“Titta in”
Mari Enkurs 30 nov.21:59
“Folkan ikväll”  “Toppenbra musik men tyvärr klen publik men vi som var där fick en härlig upplevelse!” “Tack snälla”
Karin Gustavsson “Håller med”  ”toppen var det”
Johannes Jespersen “Hade velat gått jag med”
Carina Melin “Dålig reklam” “Visste inte om det” “Hade gärna gått”
Inger Bergman “Folkan?” “Var?”
Mari Enkurs “Smedjebacken”

 


Doug Seegers

Lördagen den 8 april 2017 uppträdde Doug Seegers i biosalongen på Folkets Hus i Smedjebacken.
 Inträde 300kr
Reklamen hade gått fram, salongen var välfylld och Doug Seegers som var känd från tv-programmet “Jills veranda” gjorde ingen besviken.

Jag hade förmånen att få en pratstund med honom innan och han berättade då om sin tacksamhet till Jill Johnsson och vad det betytt för honom att få komma till Sverige. Han hade bara några veckor innan han upptäcktes av Jill och Magnus Carlsson lagt av med alkohol och droger och han kan bara inte tänka på hur han skulle ha klarat att vara drogfri om han inte fått den här chansen.
Lika viktig som musiken är och har varit för Doug, är det att förmedla ett budskap. Ett budskap om upprättelse, tro, hopp och kärlek. Medmänsklighet är hans budskap
Han är klädd i riktiga cowboykläder när han efter vår pratstund tar på cowboyhatten och går ut på en promenad i Smedjebacken.
På scenen framför han en blandning av sina egna och starkt personliga sånger, några klassiska countrylåtar och lite country-gospel.
Med sin urtalang och sitt naturliga och ödmjuka sätt har han kunnat bygga en nära och varm relation med sina många fans. Speciellt
“Going down to the river” får publiken att jubla.

 


Losers

Emma Juntilla som Anna i filmen Losers som visades på folkan i Smedjebacken den 30 maj 2014.
Eftersom en av huvudpersonerna i filmen kom från Smedjebacken så var hon naturligtvis inbjuden till premiären och presenterades från scenen innan företställningen. En av regissörerna har också bott i Smedjebacken tidigare och var inbjuden men måste tacka nej då han befann sig utomlands.
Losers (”Förlorare”) är en svensk spänningsfilm från 2013 i regi av Mattias J. Skoglund och Markus Marcetic. Den utspelar sig i Borlänge år 1992 och handlar om deltagarna i en starta eget-kurs, som ger sig ut på en skogsutflykt för att prova en företagsidé om att erbjuda okonventionella vildmarksturer.

Tillkomst

Losers var regissörernas långfilmsdebut. Filmidén är inspirerad av regissörernas egna erfarenheter från Arbetsförmedlingens kurser i början av 1990-talet. Filmen producerades genom Inland Film i samarbete med Film i Dalarna och med stöd från Borlänge kommun. På grund av den mycket låga budgeten var de flesta skådespelarna amatörer och castades vid auditioner på Borlänges stadsbibliotek. Stödet från Borlänge kommun bestod av att man fick låna två bussar och sponsrades med mat från långvården. Lokala företag sponsrade med kanoter, hårklippning, chipspåsar, kläder och utrustning.

Inspelningen skedde i juli 2010 i Borlänge, Sifferbo och Säterdalen. Inspelningen skedde utan scenografi eller ljussättning. Regissörernas hustrur deltog i produktionen som inspelningsledare respektive kostymör. Sammantaget tog det fyra år att göra filmen.

Visningar

Världspremiären ägde rum den 9 november 2013 vid Stockholms filmfestival. Den reguljära biopremiären var den 30 maj 2014.

Mottagande

Jake Bolin skrev för Moviezine från Stockholms filmfestival: ”Har man någon gång gått vilse i skogen eller i AMS byråkratiska labyrinter kommer man att känna igen sig med lika delar skratt och ångest. Här finns en känsla av gerillafilmskapande i ordets mest positiva bemärkelse – man har tagit till skogs och filmat i en uppbygglig ’det löser sig’-anda. Det är en pigg och opretentiös debut, perfekt rollbesatt och med rolig dialog och klanderfri tajming, som förtjänar ett bättre öde än att en presumtiv publik blir bortskrämd av den nästan provocerande fantasilösa filmtiteln.”

TT:s Miranda Sigander skrev: ”Det finns en skön Breakfast club möter Expedition:Robinson-känsla här, med en växande stämning av obehag och många oroväckande rollfigurer som blommar ut ju längre in i skogen gruppen förirrar sig.” Sigander ansåg dock att ”Historien hade tjänat på bättre knådat manus med mer fördjupning av rollfigurerna och deras relationer”. Nina Asarnoj på Kulturnytt uppskattade idén ”att göra dessa arbetslösa antihjältar till huvudpersoner”, men blev ”aldrig riktigt rädd”, eftersom ”det är som om moderniteten lurar bakom varje granstam”. Mats Johnson på Göteborgs-Posten skrev att ”Blair witch project möter Flugornas herre och Den sista färden i den ojämnt agerade, men klart begåvade lilla lågbudgetfilmen Losers”. Johnson skrev att ”manuset inte riktigt håller för full långfilmslängd” och berömde därför regissörernas val att hålla speltiden kort.

 


ShakerClub

“Klubben som tog 60-talets popstjärnor till Smedjebacken” startades och drevs på Folkets Hus i Smedjebacken av nyligen bortgågne Svante Strömberg.
I 40-årsjubilerande upplagan av Bärkebygd kan man bl. a läsa om när John Mayall satte publikrekord på Shaker Club och när gruppen Earth (förstadiet till Black Sabbath) skruvade upp förstärkarna, plus mycket, mycket annat ur Shaker Clubs historia. Bärkebygd finns till försäljning på biblioteket i Smedjebacken och hos Globe bokhandel i Ludvika.
Den 24 november 2018 anordnades en nostalgikväll på Folkets Hus i Smedjebacken. Det blev en lyckad tillställning med cirka 280 gäster.  Folk ställde upp från hela Sverige och tog sig till Smedjebacken för att minnas och uppleva Shaker Club igen.
Det var bra musik, trevliga möten med nya och gamla vänner, för vissa var det cirka 50 år sen sist.
Tre band bjöd på en härlig underhållning med bra musik och stor spelglädje. Mascots, Nuda Veritas och Haydenz.
 Haydenz 24 november 2018
Nu höjs röster för en upprepning av detta lyckade event. Det kräver dock en hel del arbete och eftersom Folkets Hus drivs till största delen idéellt så är vi intresserade av om det finns någon därute som är villig att ställa upp och hjälpa till? Hör av er till Rågher Thelin 073-701 33 23.

 


Årets succé (2019)

 Årets succé på folkan 2019 var utan tvekan Jamila Boccaccios inspirationsföreläsning
med syfte att väcka mod och nytänk i att våga göra saker annorlunda inom äldrevården.
Folk gick “man ur huse”, biosalongen fylldes helt och extrastolar fick sättas in.
Jamilas passion är att lyfta de äldre från passiv förvaring till en blomstrande ålderdom.
Hon berättar om sin dröm att varje människa ska få ”leva livet fullt ut” till den dag man avlider.
Vi på Folkets Hus tackar Jamila för framträdandet och önskar henne all lycka i sin strävan,
samt välkommen åter!

_____________________________________________________________________________

I slutet av september 2022 ringde Julie Leonardsson mig och berättade att en amerikansk sing- and songwriter som tidigare turnerat med Julies fru Anne Sweeney, befinner sig på europaturne’ och att man kommit överens om att han skulle passa på att hämta en gitarr som fanns i Kopparberg. Nu undrade Julie om vi möjligtvis kunde ordna ett gig på Folkan i Smedjebacken när han ändå var i faggorna. Jag lovade återkomma efter att ha överlagt med styrelsen och fick grönt ljus varför vi möblerade om foaje’n med scen och cafe’bord i pubmiljö. Enda bekymret var att det enda datum han kunde komma var torsdagen den 20 oktober. Skulle vi kunna locka ut Smedjebacksborna en torsdag? Det visade sig gå bra, vi fyllde foaje’n och fick ställa in extra stolar. Succe’!